Syklaami (Cyclamen persicum)

Syklaami on kaunis syksyn ruukkukukka jonka alkuperäinen koti on Välimeren ja Lähi-idän alueilla. Syklaami viihtyy viileässä ja runsaassa valossa joskin suoraa auringon paahdetta tulee välttää. Syklaamin paras sijoituspaikka syksyllä on lasitettu parveke, jossa lämpötila on huonelämpötilaa selvästi viileämpi. Syklaami on parasta kastella aluslautaselle tai upottaa ruukku hetkeksi haaleaan veteen. Lehtien ja kukkien kastelemista tulee varoa.

Syklaamin väreistä löytyy puhdas valkoinen ja punaisen eri sävyt hennon vaaleanpunaisesta syvän tummanpunaiseen. Myös kaksivärisiä syklaameja on tarjolla, yleisin yhdistelmä on fucsianpunainen valkoisilla reunuksilla. Syklaami on kaunis ja näyttävä ruukkukukka ihan sellaisenaan ja se sopii myös hyvin erilaisiin syksyisiin istutuksiin. Yhdistele syklaamin kanssa esimerkiksi hopealankaa, lankaköynnöstä, koristekaalia, syysasteria tai callunaa.

Syksyllä hankittua kasvia voidaan lannoittaa muutaman kerran kuukaudessa talven ajan. Jos sen haluaa kukkivan uudelleen, sitä tulee lannoittaa joka toinen viikko alkukesän ajan. Kukinnan loputtua kasvi jätetään lepäämään muutamaksi kuukaudeksi, minkä jälkeen se istutetaan suurempaan ruukkuun tavalliseen kukkamultaan, johon on sekoitettu neljännes karkeaa hiekkaa. Syklaamia ei tarvitse leikata. Kukinnan jälkeen poistetaan vanhat ja kuihtuneet lehdet sitä mukaa, kun niitä tulee.

Vinkki: Syklaamin saa kestämään ulkona pidempään, jos sen sijoittaa suojaan runsailta sateilta katoksen alle.