Pallokrysanteemi (Chrysanthemum)

Krysanteemilajeja tavataan valtavasti niin leikko- kuin ruukkukukkinakin ympäri maailman. Niiden alkuperäinen koti on Kiinan ja Japanin seudulla, josta ne tulivat Eurooppaan 1600-luvulla.

Pallokrysanteemi sopii hyvin alkusyksyiseksi portien pielien ja terassien sulostuttajaksi, sillä se tykkää viileästä ja viihtyy auringossa tai puolivarjoisassa kasvupaikassa. Kasvi kannattaa istuttaa heti isompaan ruukkuun kastelun helpottamiseksi ja käyttöiän pidentämiseksi. Kastele ruukkua tasaisesti, mullan kuivahdettua kukkavarret alkavat helposti nuokkumaan jolloin ruukku kannattaa upottaa hetkeksi veteen. Lannoitetta voi antaa silloin tällöin kasteluveden mukana. Ruukutuksen yhteydessä kasvualustaan voi myös sekoittaa lannoiterakeita. Hellejaksojen aikana pallokrysanteemi kannattaa sijoittaa mahdollisimman viileään paikkaan, sillä lämpö saa kukat aukeamaan nopeammin. Pallokrysanteemia pidetään kausikasvina, joka yleensä kukinnan jälkeen heitetään pois. Sen voi kuitenkin talvettaa jos leikkaa versot viiden sentin mittaisiksi ja pitää kasvia +5 asteessa talven yli.

Pallokrysanteemeja on saatavilla eri kokoisina ja kasvin korkeus voi vaihdella 20 – 60 cm:iin. Värejä on valkoinen, keltainen, tummanpunainen, vaaleanpunainen, vihreä/lime, ruskea, violetti sekä hauskat tricolor-sekaväriset. Myös muut ruukkukrysanteemit sopivat erinomaisen hyvin istutettavaksi erilaisiin syyskukkaryhmiin tai vaihdettavaksi kesäkukkien tilalle ruukkuistutuksiin.

Vinkki: kuivuneiden kukkien poistaminen pidentää krysanteemin kukintaa ja tekee kasvista siistimmän näköisen.