SYYSKASVIEN VALIKOIMA PURSUAA VÄREJÄ

Päivät lyhenvät ja viilenevät, kesä vaihtuu vähitellen syksyksi. Kesän kukat alkavat näyttää jo hiukan ränsistyneiltä joten nyt on hyvä aika aloittaa vuoden kolmas viljelykausi. Syyskasveilla piha, terassi tai parveke kaunistuu hetkessä ja niiden lomaan asetut lyhdyt tuovat tunnelmaa hämärtyviin iltoihin. Näyttävimmät syysistutukset syntyvät eri lajikkeita ja värejä yhdistelemällä. Kylmänarat kasvit sopivat mainiosti lasitetulle parvekkeelle tai verannalle, jonne pikku pakkanen ei pääse puremaan.

ISTUTA AJOISSA, HOIDA MALTILLA

Syyskasvien istutusta ei kannata jättää liian myöhään. Lämpimät päivät edistävät kasvien juurtumista, mikä auttaa niitä kestämään paremmin erilaisia sääoloja.
Istuta kasvit toisiinsa kiinni, sillä syysryhmäkasvit eivät juuri kasva. Säännöllinen kastelu riittää, lannoitusta ei tarvita.
Monien kasvien kukinta jatkuu pidempään, kun kuihtuneet kukat napsii pois. Sisäruukkukasvien hoito on lajikekohtaista. Useimmille kasveille riittää säännöllinen, maltillinen kastelu ja kohtuullinen lannoitus.

Vinkki: yhdistä syysistutukseen myös kylmää kestäviä maustekasveja kuten salviaa, minttua ja sitruunatimjamia.

 

Tiesitkö?

  • Syyskasvien aika on yhtä pitkä kuin kesäkukkien.
  • Ulkoistutuksissa voi olla samoja lajeja kuin kesälläkin. Esimerkiksi orvokki kestää kylmää, samoin neilikat ja siniviuhka.
  • Perinteisiä syyskukkijoita ovat syklaami, krysanteemi ja asteri.
  • Perennat ovat näyttäviä pitkälle syksyyn ja monet niistä kestävät kylmää yksivuotisia kasveja paremmin.
  • Koristekaalit ovat näyttäviä ja kestävät hyvin pakkasia, joten ne käyvät erinomaisesti ulkoistutuksiin. Myös perinteinen hopeavillakko on oiva täyte- ja reunuskasvi.
  • Lasitettu parveke tai veranta on erinomainen paikka syksyisille kukille, jotka pitävät viileästä mutteivät kestä hallaa. Sisätilat voi sisustaa syksyyn monilla ruukkukasveilla.