Kellosoilikki (Streptocarpus x hybridus)

Soilikkien suku on laaja ja nykyiset isokukkaisemmat lajikkeet ovat pitkän jalostustyön tulosta. 1900-luvun alussa se oli tärkeä koristekasvi Euroopassa. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta punaisen eri sävyihin, siniseen ja tummanviolettiin. Kukan nielu on usein erivärinen tai -sävyinen kuin terälehdet ja se tekee soilikista hauskan ilmeikkään.

Monet pitävät soilikkia kesäkukkana, mutta se sopii hyvin myös huonekasviksi. Kastelun tulisi olla tasaista. Suurpiirteisen kastelijan hoivissa lehdet saattavat nuutua eivätkä virkoa enää uudelleen. Epätasaisen kastelun myötä myös kukkanuppujen kehitys katkeaa. Soilikin paras kasvulämpötila on 20-22 astetta. Valoa saisi olla runsaasti, mutta paahteessa se kärsii. Niinkuin monelle muullekin kasville, altakasteleva ruukku on soilikille hyvä valinta. Ravinteita voi antaa kasvukaudella kerran viikossa.

Kasvi tykkää myös sumuttelusta. Hoitovinkki: aseta lautaselle kiviä ja lisää vettä. Aseta ruukku kivien päälle. Kivistä ja lautaselta haihtuvat vesi pitää soilikin mikroilmaston mukavan kosteana eivätkä lehdet rusketu kuivan ilman vuoksi.

Soilikkia voi lisätä täysikokoisista lehtipistokkaista. Lehdet asetetaan juurrutusalustaan kokonaisina tai viiden sentin paloiksi leikeltynä. Lehtiä sumutellaan ja huolehditaan että ne saavat ilmaa sekä lämpöä. Muutaman viikon päästä uudet pikkutaimet voi koulia omaan ruukkuunsa kasvamaan.