Muurikello (Campanula portenschlagiana)

Harva ruukkukukka kukkii yhtä runsain ja näyttävin kukin kuin sini- tai valkokukkaiset muurikellot. Suloisen kukkarunsauden mukana tulee myös vieno tuoksu .

Parhaimmillaan kasvi on kuin yhtenä väriläiskänä kukkiva pallo peittäen lehdet täysin alleen.

Muurikello viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa, suojassa paahteelta. Toukokuusta eteenpäin sitä voi pitää myös kesäruukkukukkana parvekkeella tai patiolla. Sen voi istuttaa myös puutarhaan suotuisaan paikkaan, mutta se ei kuitenkaan kestä pakkasta. Kukinnan jälkeen muurikello tarvitsee viileän lepoajan kasvi- tai viherhuoneessa tai viileällä verannalla, jonka jälkeen se virittyy kukkimaan uudestaan lämpötilan ollessa 2-10 astetta.

Kukinnan aikaan kasvia kastellaan säännöllisesti niin, että multa pysyy jatkuvasti kosteana, mutta ei märkänä. Seisova vesi tukahduttaa juuret herkästi. Talvella kasvin ollessa lepotilassa multa pidetään vähän kosteana ja vesi annetaan aina altakasteluna. Kukinnan aikaan kasvia lannoitetaan kahden viikon välein nestemäisellä kukkalannoitteella.

Hoitovinkki: Nypi kuihtuneet kukat pois jotta kasvi innostuisi kasvattamaan lisää kukkia ja kasvusto pysyisi ilmavana. Tiheään kasvavissa varsissa sienitaudit, esimerkiksi harmaahome, pääsevät leviämään herkästi.