Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis)

Mummolan tuvassa ja ikkunan edessä kasvava valtava kiinanruusu, jossa on runsaasti kerrottuja punaisia kukkia, on monille ensimmäinen muisto tästä upeasta kasvista. Ennen aikaan se olikin yksi suosituimmista huonekasveista. Nykyisin kiinanruususta on saatavilla runsaasti erilaisia yksinkertaisia tai kerrottuja lajikkeita jotka voivat olla punaisia, valkoisia, oransseja, vaaleanpunaisia tai keltaisia. Avain kasvin menestymiseen on runsas valo, mutta suorassa auringon paahteessa ja kuumuudessa se kuivattaa kukat herkästi.

Jos kotona on tilaa ja kasvi on istutettu isompaan ruukkuun joka kevät, saattaa kiinanruusu kasvaa jopa yli kaksi metriä korkeaksi. Kevätaikaan leikkaamalla sen saa kuitenkin pysymään halutun kokoisena. Oksat leikataan niin, että jokaiseen jää vain pari nivelväliä, joissa on lehtiä. Leikkaus edistää kasvin tuuhettumista ja estää oksien kasvamisen pitkiksi ja rankamaisiksi. Leikattu kiinanruusu kukkii samalla tavalla kuin leikkaamaton. Kukkimista voi edistää lannoittamalla kasvia alkukesästä runsaasti kaliumia sisältävällä lannoitteella. Kiinanruusu kukkii pääasiassa kesällä, mutta jos valoa ja lämpöä riittää kukkia voi kehittyä myös talvisaikaan.

Kasvukaudella kiinanruusua tulee kastella ja lannoittaa säännöllisesti ja hyvä hoito takaa, että kukkanuppuja ilmestyy jokaiseen lehtihankaan ja kukinta kestää pitkään. Talvella mullan saa antaa kuivahtaa kastelujen välillä. Aika ajoin sumuttelu tekee kasville hyvää.