Sipulikukkien istutusvinkit terassille ja parvekkeelle

Kevään sipulikukat käynnistävät parveke- ja puutarhakauden. Sipulikukat viihtyvät suojaisessa paikassa, mutta esimerkiksi tetenarsissi kestää pientä pakkasta totettulun jälkeen. Sipulikukat ovat helppoheitoisia. Niille riittää niukka ja tasainen kastelu. Pakkasella kukkien multa kannattaa pitää jatkuvasti kosteana, sillä se suojaa sipuleita jäätymiseltä. Kukkasipulit voi istuttaa tavalliseen kukkamultaan. Alta löytyy hauskoja vinkkejä istutuksiin ja sisustamiseen.

Anna sipulien ja juurin näkyä rohkeasti. Lasiset ruukut ja purkit ovat hyviä sipulikukkien istuttamiseen. Puhdista ylimääräiset mullat sipulien ympäriltä, jotta sipulit ja juuret näkyvät lasin läpi. Tämä istutus kannattaa laittaa suojaisaan paikkaan, sillä sipulien ympärillä ei ole enää lämmittävää multakerrosta. Kuvassa on narsissi.

Loihdi vanhasta yöpöydästä kukkaruukku. Käyttämättömän yöpöydästä tai lipastosta saa hauskan istutusalustan sipulikukille. Vuoraa vetolaatikon sisus muovilla, jotta se kestää paremmin kosteutta. Laita laatikkoon kukkamultaa, ja istuta haluamasi sipulit siihen. Yöpöytää tai lipastoa voi käyttää samalla myös tasona: luo mielenkiintoinen kokonaisuus laittamalla pöydälle erilaisia ruukkuja. Kuvassa laatikossa on hyasintteja.

Hyödynnä varastojen aarteet. Vanhoista peltirasioista tulee oivia ruukkuja sipulikukille. Mikäli peltirasia vuotaa, kannattaa se vuorata muovilla. Laita laatikkoon kukkamultaa, ja istuta sipulit. Voit halutessasi istuttaa useita erilaisia sipuleita samaan rasiaan. Kuvassa rasiaan on istutettu helmihyasinttia, narsissia ja orvokkia.

Sipulikukat sopivat myös amppeleiksi. Kukkia kannattaa parvekkeella ja terassilla laittaa moneen eri tasoon. Sipulikukat näyttävät hauskalta amppelissa. Kukkavanat saavat rennosti roikkua kesäkukkien tapaan. Kuvan amppelissa on helmihyasinttia.

Sekoita sipulikukkia muiden kukkien kanssa. Orvokkiaika alkaa heti sipulikukkien jälkeen. Sipulikukkia voi rohkeasti istuttaa orvokkien tai muiden kevään ryhmäkasvien kanssa. Myös talven yli säilyneet syyskukat ovat hauskoja sipulien kavereiksi. Istutuksessa korkeat kukat kannattaa laittaa keskelle ja matalat reunoille. Näin kaikki kukat pääsevät oikeuksiinsa. Kuva istutuksessa on käytetty hyasinttia, perunanarsissia ja orvokkia.

Leiki rohkeasti väreillä. Pirteiden värien ei tarvitse rajoittua vain kukkien väriin. Istuta sipulikukat värikkääseen astiaan, ja luo pirteä kokonaisuus kirkkaan värisillä kumisaappailla ja kastelukannulla. Kokonaisuus houkuttelee puutarhatöihin!