Verenpisarat (Fuchsia)

Verenpisarat ovat keski- ja eteläamerikkalaisten sekä uusiseelantilaisten vuoristolajien risteymiä joista tunnetuin lajike on palleroverenpisara. Ne ovat jo vuosikymmenien ajan olleet suosittuja ruukku- ja ryhmäkasveja Suomessa ja sopivat hyvin myös hautausmaan kesäkukiksi. Verenpisaran nimi juontaa pisaranmuotoisista alaspäin katsovista kukista.

verenp667x896Palleroverenpisara (Fuchsia x hybrida) on amppeliin sopiva rentovarsinen kasvi, josta löytyy paljon erilaisia värivariaatioita ja kauniita kerrottuja tai puolikerrottuja kukkia. Yleisimmin kukkia näkee valkoisena, vaaleanpunaisena, kaksivärisenä kuten punainen/lila ja punainen/valkoinen, punaisena sekä latinankielisen nimensä mukaisesti fucsian sävyssä. Erilaisia väriyhdistelmiä on valtavasti ja niistä löytyy jokaiselle oma suosikkinsa. Palleroverenpisaraa näkee myös kasvatettuna rungolliseen muotoon.

kyynelverenpisara667x896Kyynelverenpisara (Fucsia Triphylla-hybr.) on palleroverenpisaraa pystykasvuisempi lajike, joka kasvaa jopa 30-50 cm korkeaksi. Sillä on riippuvat pitkänomaiset torvimaiset kukat, jotka eroavat selvästi palleroverenpisarasta. Kyynelverenpisara on yllättävän säänkestävä ja sopii hyvin taivasalla olevan ruukkuryhmän taustakasviksi tai puutarhaan kukkapenkkiin. Sen lehdet ovat hieman punertavia ja tummanpuhuvia.

 

 

Menestyy varjoisalla kasvupaikalla

Verenpisarat viihtyvät ravinteikkaassa kasvualustassa ja kukinnan aikaan niitä on kasteltava ja lannoitettava säännöllisesti. Jos verenpisara pääsee kuivahtamaan, se tiputtaa helposti kukat. Kuihtuneiden kukkien poistaminen edesauttaa kukintaa.

Poikkeuksena muista kesäkukista verenpisarat viihtyvät kasvupaikalla, joka on puolivarjoisesta varjoon. Siksi verenpisara on hyvä kesäkukka varjoisalle parvekkeelle, jossa mikään muu kesäkukka ei oikein viihdy. Tärkeää on myös kasvupaikan suojaisuus.