LOBELIAT (LOBELIA)

Kellokasveihin, Campanulaceae, kuuluvat lobeliat ovat kotoisin Etelä-Afrikasta ja ne voidaan laskea ruukkukukkien klassikoiksi. Lobeliat kukkivat pitkään pienin, kevyin kukin joita on runsaasti. Niitä käytetään paljon kukkaryhmissä täydentämässä ruukku-asetelmaa mutta ne ovat kauniita myös yksin omassa ruukussaan.

 

sinilobelia667x896Sinilobelia (Lobelia erinus) on pystykasvuinen ja sitä käytetään koristeena kasviryhmien reunoilla. Kauniin sinisen värin lisäksi kukan värejä on olemassa valkoisesta ruusunpunaiseen ja liilaan. Sinilobelian eri värisävyjä saa myös valkoisella silmällä. Se tunnetaan myös nimellä sinielvikki.

 

 

 

punriippalob667x896Riippalobelia (Lobelia erinus Pendula) on sinilobeliaa rentokasvuisempi muunnos, joka sopii erinomaisen hyvin amppeliin ja ruukkujen reunoille. Riippalobeliaa saa sinisenä, valkoisena, roosan ja violetin sävyissä joko valkoisella silmällä tai ilman. Täyteen mittaan kasvanut riippalobelia on vaikuttava näky ja sitä näkee usein seka-amppeleissa tuomassa utumaista vaihtelua muiden kukkien joukkoon.

 

 

Helteellä vettä ja varjoa

Lobelia viihtyy parhaiten puolivarjossa mutta sen kasvu onnistuu myös aurinkoisessa ja varjoisassa paikassa. Ruukkua ei saisi päästää kuivumaan. Kasvualustana toimii ravinteikas multa. Erityisesti helteellä lobelia on hyvä siirtää kuumimman paahteen ajaksi varjoisampaan paikkaan ja huolehtia kastelusta hyvin. Lobelialle riittää mieto lannoitus. Lobelian kuivuneita kukkia voi nyppiä ja versoja typistää, jos haluaa pitää kukan mahdollisimman kauniina. Vinkki: Laita samaan ruukkuun sekä riippa- että sinilobeliaa. Näin saat täyteläisen ja kauniin ruukku-asetelman.