Begoniat (Begonia)

Begoniat ovat hyvin suuri kasviryhmä, josta löytyy sekä sisäruukku- että ulkokasveja. Kukkien koot vaihtelevat suurista pieniin joko mukulalla tai ilman. Begonioita löytyy kaikissa mahdollisissa punaroosan ja oranssinpunaisen sävyissä, sekä valkeana että keltaisena. Begoniat sopivat kukkaryhmiin parvekkeelle ja ulos, rentovartiset amppeleihin ja puutarhaan maanpeitekukiksi kesän ajaksi.

kesäbegonia_tumma667x896Kesäbegonian (Begonia Semperflorens -cultorum) yksinkertaiset pienet kukat voivat olla palloja, valkoisen, punaisen tai vaaleanpunaisen sävyissä. Kesällä ruukkuryhmissä ja hautausmailla näkee yleisesti kesäbegoniaa, sillä se kestää ulkona erinomaisen hyvin. Se viihtyy paahteessa ja kukkii varjossakin. Lehdistön väri vaihtelee vaalean- ja tummanvihreästä punaruskeaan tai jopa mustanruskeaan. Tumma sävy on omiaan lisäämään kesäbegonian koristearvoa silloin kun vaaleaan kukkaryhmään halutaan lisätä tummaa kontrastia.

mukulabegonia667x896Mukulabegoniat (Begonia Thuberhybrida-ryhmä) ovat saaneet nimensä kasvin juuriin muodostuvien mukuloiden mukaan. Värejä löytyy valkoisena, keltaisena, oranssina ja punaisen eri sävyissä ja kukat ovat suurikokoisemmat kuin kesäbegonialla ja ne voivat olla kerrotut tai puolikerrotut. Perinteisesti mukulabegoniaa käytetään esimerkiksi haudoilla ja julkisistutuksissa, mutta nykyään on tarjolla myös amppeleihin sopivia puoliriippuvia lajikkeita (kuten kuvassa).

 

pauliinabegonia667x896Pauliinabegoniat (Begonia Elatior-ryhmä) sopivat sekä sisä- että kesäruukkukukiksi. Niitä viljellään Suomessa melkein läpi vuoden. Kesällä ruusu- eli pauliinabegonian voi istuttaa kukka- tai ruukkuryhmiin ja hoito on samanlaista kuin muillakin begonioilla. Lue lisää ruusubegoniasta täältä.

 

 

 

karjalanneito667x896Neitobegonia (Begonia Tuberhybrida-risteymä) eli karjalanneito on yksi kesän suosituimmista amppelikukista. Sen rennot versot kantavat alaspäin katsovia kukkia, jotka voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja. Värit vaihtelevat valkoisen, keltaisen, kirkkaan oranssin ja punaisen sävyissä. Oranssinsävyinen karjalanneito on sivun yläosassa pääkuvana.

 

 

Sopivasti vettä ja ravinteita

Begoniat viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Ne ovat hallanarkoja, joten suositellaan että kasvit istutetaan ulos vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen. Kasvualustaksi sopii ravinteikas ja kuohkea multa. Lannoitetta voi antaa kasteluveden mukana kaikille begonioille. Sateisina kesinä begonioista runsas- ja kerrottukukkaiset lajikkeet on hyvä pitää katoksen alla sillä runsaiden sateiden seurauksena kukat kärsivät ja ruukkuihin saattaa jäädä vettä joka mädännyttää juuret. Pienikukkaiset begoniat selviävät sateista aina paremmin ja kesäbegonia on kestävyydessään siitä hyvä esimerkki.