Suosituimmat amppelikasvit

Amppelikukkien laajassa valikoimassa on sopivia kasveja kaikille pihoille, terasseille ja parvekkeille. Tässä on muutamia suosituimpia:

Orvokki

Keväthalloja erittäin hyvin kestävän orvokin valtakausi alkaa jo huhtikuussa. Muotivirtaukset ovat muokanneet suosikkiorvokista milloin suuri- ja milloin pienikukkaisen. Saatavilla on lukuisia lajikkeita, useita värejä ja monia kokoja. Orvokki menestyy niin aurinkoisella kuin varjoisalla paikalla. Helteessä se kuitenkin ränsistyy helposti. Runsas kastelu ja lannoitus ovat orvokille tärkeää.

Petunia ja pikkupetunia

Petunioiden suosio johtuu ilman muuta niiden monipuolisuudesta. Suurikukkaisten amppelipetunioiden rinnalle on kymmenessä vuodessa pyrähtänyt pienikukkaisten pikkupetunioiden joukko, jonka värivalikoima on hyvin laaja. Pikkupetunia kukkii myös sellaisissa väreissä, joita suurikukkaisissa petunioissa ei ole. Pikkupetuniat ovat lisäksi varsin kylmänkestäviä. Ne eivät lannistu sen kummemmin toukokuun kuin syksynkään viileissä säissä.

Riippapelargoni

Tämän pelargonilajikkeen versot kasvavat 40–60-senttisiksi, jopa metrin mittaisiksi. Värejä on tarjolla runsaasti punaisen eri sävyistä violettiin ja valkoiseen; kukat ovat yksinkertaisia tai kerrottuja. Riippapelargoni ei viihdy tuulisella paikalla, sillä sen versot katkeavat helposti. Kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa käsin taittamalla. Riippapelargoni kestää hetkellistä kuivuutta.

Lobelia

Monikäyttöinen lobelia kukkii sinisen, valkoisen ja lilan sävyissä. Luonnonvaraisena kasvista esiintyy runsaasti eri muunnoksia, mutta eurooppalaisissa puutarhoissa on ainoastaan yksivuotista lobeliaa. Voimakaskasvuiset lajikkeet käyvät mainiosti amppelikukiksi. Lobelia viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa.

Neitobegonia eli karjalanneito

Ryöppyävän runsas neitobegonia on näyttävä amppelikukka. Kuten monet muutkin amppelikukat, neitobegonia tarvitsee tasaista kosteutta ja tuulelta suojaisen paikan. Kasvi viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Ennen kuin kylmänaran neitobegonian laittaa ulos, on syytä varmistua, että hallanvaara ei enää ole.

Lumihiutale

Lumihiutaleesta on saatavilla valko- ja vaaleanpunakukkaiset muodot. Parhaiten kasvi viihtyy puolivarjossa, mutta jaksaa kukkia melko varjoisassakin paikassa. Säännöllistä kastelua kaipaava lumihiutale kukkii uskollisesti läpi kesän, eikä sen kukkia tarvitse nyppiä. Kevyt ja runsaskukkainen lumihiutale muistuttaa hyvin paljon lähisukulaistaan briitankukkaa.

Amppelidiana

Lamoavasti kasvava amppelidiana pääsee oikeuksiinsa, nimensä mukaisesti, amppelissa. Kasvupaikka saa olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Amppelidianan suuret, vaaleanpunaiset kukat loistavat syyshalloihin asti, kunhan kasvia kastelee ja lannoittaa riittävästi.

Kyynelverenpisara

Kyynelverenpisara on näyttävä, varjoisemmassa paikassa menestyvä kasvi. Punertavan tummanvihreä lehdistö muodostaa rauhallisen pohjan, josta pitkät ja kapeat pirteän oranssit kukat erottuvat loistavasti. Hidaskasvuinen kyynelverenpisara tarvitsee tasaisesti vettä, eikä kestä kuivuutta. Kasvi on varsin sateenkestävä, mutta voimakkaassa tuulessa sen versot saattavat murtua.

Muita hyviä amppelikukkia ovat mm. siniviuhka, amppelirusokki, huovinkukka, keijunmekko, kirjotulikruunu, mustasilmäsusanna, nukenkaulus, iso-olkikukka, torenia, verbena, hopeaputous, ruusupapu, suikeroalpi, rönsylilja, murattivillakko, aaroninparta, liisukka – ja monet muut.