Joulutähden hoito

Joulun lähestyessä joulutähdet ovat kodin kasvivalikoiman tuikkivimpia tähtiä. Tähden muotoisine lehtineen ja monine eri väreineen ne tuovat palasen luontoa ja väriä kotiin vuoden pimeänä aikana. Kotimaassaan Meksikossa joulutähdet ovat metrin korkuisia pensaita. Vasta 1950-luvulla jalostettiin lajikkeita, jotka pärjäisivät myös huoneilmassa. Nykypäivän lajikkeet ovat jalostuneet jo todella sitkeiksi ja helppohoitoisiksi. Sijainti, oikea kastelu ja hellä hoito ovat avaimia joulutähden pitkään ikään.

Valitse oikea paikka

Joulutähti tarvitsee lämpimän ja valoisa paikan kukoistaakseen. Sitä on myös suojeltava ahkerasti vedolta.  Ihannehuonelämpötila on noin 15–22 astetta. Talvikuukausina joulutähti kaipaa valoa, joten etelään suuntaava ikkuna on sille paras paikka. Pohjoisen sijaintimme mukaan voi olla vaarana, että vuoden pimeimpään aikaan joulutähti ei saa kaikkea tarvitsemaansa valoa, joten muista valita sille kodin valoisin paikka. Ikkunalla se saa parhaiten kaiken tarvitsemansa auringon. Jos kuitenkin tuuletat, muista siirtää joulutähti siksi aikaa sivuun, sillä kylmä pelästyttää sen nopeasti.

Kastele hillitysti

Kastelussa paras sääntö on: vähemmän on enemmän. Joulutähti sietää hieman kuivuutta mutta liika märkyys on sille pahasta. Älä siis anna veden seisoa kasvissa. Kaikki liika vesi olisi poistettava kasvin alustalta 15 minuuttia kastelun jälkeen. Joulutähti tulisi kastella vasta, kun juuressa on enää pieni määrä kosteutta. Se on helpointa tarkastaa nostamalla kasvia: kosteuden tuntee sen painosta. Nyrkkisääntönä on, että vettä tulisi antaa pieni määrä joka toinen tai kolmas päivä. Veden tulisi olla mieluiten huoneenlämpöistä. Jos huoneessa on todella lämmin tai kasvi on patterin läheisyydessä, olisi sitä kasteltava joka päivä. Muista: mitä pienempi kasvi on, sitä useimmin sitä tulee kastella. Minijoulutähdet tarvitsevat vettä joka päivä, sillä niillä on vain pieni multapaakku käytettävissään vesivarastoa varten.

Huomioi ostoksilla

Joskus joulutähti saattaa pudottaa lehtensä, vaikka olisit ostanut sen juuri ja olisit tehnyt kaiken oikein. Tämä tarkoittaa, että kasvia ei ole hoidettu kunnolla myymälässä. Välttääksesi tällaisen epämieluisan yllätyksen, katso myymälässä, onko kasvi sijoitettu sellaiseen paikkaan, missä se on turvassa kylmältä. Pidä huolta myös, että kasvi pakataan kunnolla. Tarkista myös kasvin multa ennen ostoa: se ei saisi olla rutikuiva eikä litimärkä.