Kotimaiset joulukukat luovat joulun tunnelmaa. Hyvällä hoidolla ne ilahduttavat pitkään kotona ja puutarhassa joulun jälkeen. Nappaa tästä vinkit joulukukkien joulun jälkeiseen jatkokäyttöön.

Joulun tähdestä viherkasvi

Joulutähti hohtaa jouluna punaisen ja valkoisen sävyissä, mutta on myös erinomainen viherkasvi ympäri vuoden. Kasvi kannattaa istuttaa keväällä hieman isompaan ruukkuun ja viherkasvimultaan. Viherkasvina pidettävää joulutähteä kannattaa hoitaa viherkasvin tavoin: tasainen kastelu ja mieto lannoitus. Joulutähti sietää paremmin kuivuutta kuin jatkuvaa märkyyttä. Huolehdi, että kastelun jälkeen ruukun pohjalle ei jää seisomaan vettä.Halutessaan joulutähdestä voi leikata värikkäät ylälehdet pois, jonka jälkeen se alkaa kasvattamaan sivuhaaroja. Kesällä kasvia voi leikata ja muotoilla varovasti.

Kasvin kukittaminen vaatii työtä ja aikaa, mutta on onnistuessaan palkitseva. Hoida joulutähteä samalla lailla kuin viherkasvina joulun jälkeen, mutta latvo kasvi elokuun lopulla ja jatka säännöllistä lannoittamista. Lannoita niin kauan, kunnes ylälehdet ovat kehittyneet. Joulutähti on lyhyen päivän kasvi eli se tarvitsee riittävän pitkän pimeän jakson kukkiakseen. Aloita lyhyen päivän käsittely elokuussa ja jatka lokakuun loppuun. Peitä käsittelyjakson aikana kasvi klo 16–8 välillä esimerkiksi laatikolla. Näin joulutähti on valoisassa vain 8 tuntia vuorokaudessa. Lopeta käsittely marraskuussan alussa. Marraskuun aikana pienet keltaisenvihreät kukat alkavat muodostua ja uudet ylälehdet vähitellen värjäytyä. Hyvinvoiva ja kasvava kasvi jaksaa värjätä ylälehdet jouluksi.

Hyasintti loistaa keväällä

Hyasintin sipuli kannattaa istuttaa syksyllä puutarhaan, jossa se ilahduttaa muiden sipuleiden kanssa keväällä. Kukkimisen jälkeen kasvia kannattaa hoitaa kuin viherkasvia. Istuta sipuli multaa ja sijoita se valoisaan paikkaan. Leikkaa kukkavana pois ja anna vanan lopun ja lehtien kuivua. Sipulia kannattaa kastella ja lannoittaa niukasti syksyyn asti. Kesäksi hyasintin voi nostaa ulos puutarhaan. Istuta syksyllä sipuli muiden syyssipuleiden kanssa maahan. Hyasintti kukkii seuraavana keväänä tai sitä seuraavana kesänä. Sipulin voi istuttaa myös suoraan maahan joulun jälkeen, jos maa on sulaa.  Istuta hyasintti lehtineen 10 cm syvyyteen ja peitä hyvin mullalla. Sipuli kukkii samalla lailla kuin kevään sisällä hoidettu sipuli.

Ritarinkukka kukkii kerran vuodessa

Pitkäksi kasvanut tai kaatunut ritarinkukan kukkavana kannattaa leikata leikkokukaksi maljakkoon. Ritarinkukka on kestävä leikkokukka, joka viihtyy parhaiten viileässä vedessä.

Viherkasvina ritarinkukka on monivuotinen kasvi, jonka voi siirtää kesällä myös ulos. Leikkaa ritarinkukasta viimeiset lakastuneet kukat joulun jälkeen. Laita kasvi valoisalle paikalle. Anna kukkavanan kuihtua kokonaan ja leikkaa se vasta sitten läheltä sipulia pois. Sipuli imee vanasta lehtivihreät talteen. Kastele sipulia maltillisesti ja lannoita sitä viikoittain. Keväällä ilmojen lämmettyä ritarinkukan voi siirtää puutarhaan puolivarjoiseen paikkaa.

Syksyn tullen ota kasvi sisälle ennen pakkasia. Kastele niukasti muutaman viikon ajan, lopeta sitten kokonaan ja anna lehtien lakastua. Ruukun voi pitää pimeässä ja viileässä. Istuta kasvi uuteen multaan kukkanupun työnnyttyä esiin. Siirrä ritarinkukka valoisalle ikkunalle ja aloita kastelu varovasti. Sipulista kasvaa kerran vuodessa yhdestä kolmeen kukkavanaa, joiden päähän avautuu 3–5 kellomaista kukkaa.

Tulilatva ilahduttaa ympäri vuoden

Tulilatvasta tulee kaunis viherkasvi helpolla hoidolla. Kasvista voi leikata kuivat kukinnot pois. Tämä kohdentaa kasvin ulkonäköä. Tulilatvaa hoidetaan viherkasvina samalla lailla kuin kukkivana: valoisa paikka ja niukka kastelu.

Kasvi on joulutähden tapaan lyhyen päivän kasvi eli kukkiakseen uudestaan se tarvitsee lyhyen päivän käsittelyn. Toimi tulilatvan kanssa kuten joulutähden kanssa. Aloita pimeän päivän käsittely elokuussa peittämällä kasvi klo 16–8 väliseksi ajaksi lokakuun loppuun asti. Kastele ja lannoita maltillisesti. Terve ja hyvinvoiva kasvi alkaa muodostamaan kukkia marraskuun aikana.

Jouluruusu viihtyy perennana

Viileässä viihtyvän jouluruusun voi keväällä istuttaa ulos perennaksi. Joulun jälkeen kasvia kannattaa hoitaa, vaikka se olisi jo kukkinut.  Siirrä joulun jälkeen kasvi viileään ja valoisaan paikkaan ja kastele tasaisesti. Tärkeintä on pitää kasvin juuristo kunnossa, jotta se juurtuu pihalle kesän aikana. Istuta maan sulettua jouluruusu puolivarjoisaan paikkaan. Kasvi viihtyy ravinteikkaassa ja humuspitoisessa maassa puiden tai pensaiden alla. Juurtunut jouluruusu kukkii ja leviää puutarhassa kauniisti. Jouluruusu viihtyy parhaiten I – ja II vyöhykkeillä.

Atsalea viihtyy kesät ulkona

Atsalea on kaunis ruukkukukka, joka kasaa parhaimmillaan kukkia vielä muutaman kuukauden joulun jälkeen. Kukinnan jälkeen se on myös upea viherkasvi, joka vaatii runsaasti kastelua. Atsalea kannattaa pitää valoisalla paikalla, mutta paahteelta suojassa. Kasvia ei haittaa viileämpi paikka kotona. Kastele atsalea upottamalla se muutaman päivän välein. Multa on tarpeeksi märkä, kun siitä ei nouse ilmakuplia. Kesäksi atsalean voi istuttaa ruukkuineen kukkapenkkiin. Talveksi kasvi kannattaa nostaa sisälle viileään paikkaan. Ihanteellisin paikka sille talven ajaksi on viileähkö talvipuutarha.