KOTI ON KORISTELTU – JOULU SAA TULLA!

Kukat kuuluvat olennaisena osana jouluun ja niiden avulla luodaan todellinen joulun tunnelma. Joulukukista voi tehdä asetelmia ja istutuksia, niillä voi sisustaa ja tuoda valoa. Alla on muutamia hauskoja vinkkejä.

Valoa kukille

Kaikki joulukukat viihtyvät valoisassa, mutta erityisesti joulutähti janoaa valoa. Laita se ikkunalaudalle tai ikkunapöydälle, kunhan paikka ei ole liian vetoinen. Jos sinulla on kasvivalo, voit kohdistaa sen joulutähteen. Valospotti virkistää kasvia ja tuo uutta ulottuvuutta sisustukseen. Sipulikukat, kuten hyasintti ja ritarinkukka, kukkivat verrattoman hyvin myös hieman pimeämmässä.

Valaise valkoisella

Tuntuuko jokin kodin nurkka hämärältä ja hieman synkältä? Sijoita sinne valkoisia joulukukkia. Niiden vaaleus loistaa talvisen illankin läpi. Varsinkin sipulikukat viihtyvät hyvin myös hämärässä.

Virkistä väreillä

Kokovalkoinen sisustus on ollut meillä muodissa jo pitkään. Keski-Euroopasta on vähitellen hiipimässä tilalle värien aalto. Joulu on oivallista aikaa kokeilla pieninä määrinä erilaisia väriyhdistelmiä ja miettiä, olisiko jokin jo ensi keväänä mukana omassa sisustuksessa. Varsinkin joulutähdestä on runsaasti erivärisiä lajikkeita; sinistä lukuun ottamatta käytössä on lähes koko paletti.

Hyasintti ja ritarinkukka sopivat myös leikkokukiksi

Joulu on perinteisesti ruukkukukkien kulta-aikaa. Entäpä, kun ritarinkukan varsi venähtääkin puolimetriseksi, ja hyasintti kasvaa pituutta päivä päivältä? Ei hätää – joulukukista saa myös erinomaisia leikkokukkia. Ritarinkukka on todella kestävä maljakossa, ja hyasintin varteen saa tarvittaessa vielä lisää pituutta leikkaamalla sipulin sisältä esille varren jatkona olevan osuuden.

Joulutähti maljakkoon

Joulutähti aloitti kaupallisen uransa satakunta vuotta sitten USA:ssa leikkokukkana. Leikkojoulutähteä ei kuitenkaan enää mistään kaupasta saa, mutta sopivia leikko-oksia voi tehdä itsekin. Riittää, kun terävällä veitsellä leikkaa sopivia oksia poikki, ja kastaa niiden tyvet hetkeksi kiehuvaan veteen. Kuuma vesi tyrehdyttää valkoisen maitiaisvuodon. Sitten vain oksat maljakkoveteen, muita kukkia tai havuja joukkoon ja pitkäikäinen kimppu on valmis!

Huurteisia hyasintteja ulos

Joulukukkia ajatellaan usein vain sisäkoristeina. Niissä on kuitenkin runsaasti muitakin mahdollisuuksia. Oletko jo kokeillut, miten kauniiksi hyasintti jäätyy pakkassäällä? Sen väri muuttuu vain hieman, ja huurteinen hyasintti sopii yhteen niin havujen, kanervien kuin ulkovalojen kanssa. Pidä hyasintti omassa viljelyruukussaan, jolloin se on helppo napsaista pois suojasään saapuessa.