Kasvihuonetuotanto Suomessa

Kotimaiset kukat ovat tuoreita, laadukkaita ja kestäviä, eivätkä ne joudu kärsimään pitkistä kuljetusmatkoista. Kasvihuoneviljely lisää työllisyyttä kotimaassa. Suomessa viljely tapahtuu reilusti: työntekijöistä huolehtiminen on yksi tärkeimmistä arvoistamme. Kasvihuoneet työllistävät myös paljon nuoria: kukkameri on monelle nuorelle ensimmäinen kesätyöpaikka. Kasvihuoneyritykset työllistävät myös erityisryhmiä, kuten maahanmuuttajia, joiden voi esimerkiksi kielitaidon puuttuessa olla vaikea työllistyä muille aloille.

Suomessa viljellään kasvihuoneissa kukkia, viherkasveja ja vihanneksia. Kasvihuoneviljelmiä on Suomessa reilut 800, ja näistä kukkia viljellään yli 400 puutarhalla.

Suomessa tärkeimpiä kukkia ovat talvikauden tulppaanit, pääsiäiskukat ja narsissit, kevätsesongin ryhmäkasvit ja amppelit, kukkivat ruukkukasvit sekä joulun kukat. Kotimaisen kukkatuotannon arvo verottomin viljelijähinnoin 2019 oli noin 90 miljoonaa euroa. Ala työllistää noin viisi tuhatta henkilöä.

Orvokki, tulppaani, joulutähti – ja moni muu

Leikkokukista tärkein on tulppaani, jota hyödetään kukkaan vuonna 50 – 60 miljoonaa kappaletta vuosittain. Aikaisemmin hyvin merkittävä ruusu on lyhyessä ajassa käytännössä hävinnyt Suomesta. Sipulikukista tulppaanin jälkeen tärkeimmät ovat hyasintti ja ritarinkukka, jotka myydään pääosin ruukkuineen.

Kukkivista ruukkukasveista tuotantomääriltään merkittävimpiä ovat ruukkunarsissi ja joulutähti. Ryhmäkasveista eli ulos istutettavista, yhden kesän kukkijoiksi tarkoitetuista kasveista eniten viljeltyjä ovat orvokki ja petunia.

Kukkivat ruukkukasvit ja ryhmäkasvit kärsivät tuontikuljetuksissa, joten kotimaisen tuotannon asema on säilynyt melko hyvänä.

Kukkia ympäri vuoden

Viime vuosien merkittävin kehitys kasvihuonetuotannossa on ollut kasvukauden pidentyminen. Leikko- ja ruukkukukkien tuotanto on monissa yrityksissä ympärivuotista. Tämä edellyttää aina jonkin verran valotusta, jotta kasvit pysyvät hyvässä kunnossa.

Lisävalon avulla satokautta voidaan jatkaa ja tuotteiden laatua parantaa. Tarvittavan valotuksen määrä riippuu kasvilajista ja sääoloista. Usein valotuksen käyttö myös tehostaa tuotantoa; tuoteyksikköä kohden syntyvät energiakulut eivät kasva kasvukautta jatkettaessa.

Tutustu kotimaisten kukkien sesonkeihin

Uutta teknologiaa ja kotimaista energiaa

Kasvihuoneiden valotuksessa on otettu käyttöön uusimpia, energiaa säästäviä ratkaisuja. Esimerkiksi led-valotusta hyödynnetään jo kymmenillä puutarhoilla. Tutkimukset uusien valotusideoiden hyödyntämiseksi kasvihuoneissa jatkuvat, ja led-kalusto kehittyy koko ajan.

Yhä useampi suomalainen kasvihuoneviljelijä on myös siirtynyt uusiutuvan, kotimaisen energian käyttöön.

Tutustu vastuullisuusohjelmaamme tästä.

Tuontikukkia maailmalta

Kukkien tuonti Suomeen on tullitonta paitsi EU:n alueelta myös muualta. Hollanti on suurin leikkokukkien ja Tanska suurin ruukkukasvien tuontimaa. Tuontimaita ovat myös Kolumbia, Kenia, Israel, Espanja ja monet muut.