Kuvassa on sininen sinilobelia.

Kesäkukkia valoon ja varjoon

Voidakseen hyvin kesäkukat tarvitsevat valoa, vettä ja ravinteita. Jos jotakin näistä kolmesta on liian vähän – tai liikaa, kasvi reagoi siihen herkästi. Ravinteiden ja valon puutos voi näkyä lehtien kellastumisena ja kasvun hidastumisena. Veden puutos näkyy selvimmin, sillä se nuuduttaa kasvin nopeasti.

Kuvassa on tuolilla verenpisara

Oikeissa valo-olosuhteissa kasvit menestyvät ja ilahduttavat koko kesän.

Suurin osa kesäkukista viihtyy parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Aurinkoinen paikka saattaa olla paahteinen, mikä voi olla monelle kukalle liikaa. Toisaalta aurinkoinen paikka voi olla myös puolivarjoinen, jos tilaa varjostavat muut kasvit tai puut. Talon pohjoisseinusta –terassi, tai –parveke sopii hyvin varjoisasta kasvupaikasta pitäville kukille.

On hyvä tarkastella omaa pihaa tai parveketta ennen kukkaostoksille lähtöä. Mihin kohtaan aurinko paistaa suoraan ja kuinka kauan? Löytyykö tilasta varjoisaa paikkaa, jonne kukan voi siirtää suojaan paahtelta? Isojen ruukkuistutuksien siirtäminen voi olla hankalaa, mutta ne palkitsevat upeudellaan. Ruukkujen koot ja määrät valitaan sen mukaan paljonko tilaa on käytettävissä.

Aurinkoon ja paahteeseen

Aurinkoiselle paikalle sopivat esimerkiksi pelargonit, asterit, leimukukat, ruukkuruusut, tarhaneilikka, kehäkukka, maksaruohot ja yrteistä rosmariini ja timjami. Nämä kestävät jonkin verran myös hellepäivien paahdetta nuupahtamatta. Aurinkoiseen paikkaan sopivat myös erilaiset koristeheinät kuten hirssit.

Paras kasteluhetki paahteisen paikan kasveille on aamulla ja illalla. Samalla voi poistaa kuihtuneet kukat ja tarkkailla kasvien hyvinvointia. Mikäli lämpötila nousee esimerkiksi lasitetulla parvekkeella yli 40 asteen ja kasveja ei pääse siirtämään päivän aikana puolivarjoon, ne on hyvä siirtää aamulla jo valmiiksi varjoisampaan paikkaan. Ennaltaehkäisy on kukkien paras hoitokeino.

Kuvassa on vaaleanpunaisia ja pinkkejä markettoja.

Marketat viihtyvät aurinkoisella paikalla ja sietävät paahdetta.

Suosituin kasvupaikka on puolivarjo

Puolivarjoinen kasvupaikka löytyy usein rakennuksen itäiselta seinustalta tai itään suuntautuvalta parvekkeelta. Sinne on helppo suunnitella kesäkukkaryhmiä koska suurin osa kesäkukista viihtyy puolivarjossa. Isojen puiden juurelta löytyy myös puolivarjoisia paikkoja jonne voi sijoittaa ruukuissa esimerkiksi krasseja, murattia, samettikukkaa, lobeliaa, begonioita, lumihiutaletta, petunioita, liisukoita, lankaköynnöstä, palsameita ja verenpisaroita. Näistä kukista on helppo suunnitella kauniita kukkaryhmiä tai amppeleita, sillä valikoima on todella runsas.

Varjossakin viihdytään

Useista kotipuutarhoista löytyy myös varjoisia paikkoja, jonne halutaan tuoda vehreytystä. Moni puolivarjoisan paikan kasvi sopii myös varjoon mutta erityisesti siellä viihtyvät suikeroalpi,  saniainen, maahumala ja yrteistä intiaaniminttu. Varjon kasveille yhteistä on myös se, että ne viihtyvät kosteassa mullassa.

Varjoiseen paikkaan voi rakentaa tunnelmallisen japanilaisen puutarhan josta löytyy kiviä, vesiaiheita ja sammalta. Puutarhan tai parvekkeen varjoisin paikka on helteellä ihanan lempeä kesäkeidas.