Ulkotilat viihtyisäksi kesäkukilla ja amppeleilla!

Ilmojen lämmettyä kodin parveke ja muut ulkotilat saavat hetkessä väriä ja viihtyisyyttä runsaista kesäkukkaistutuksista, joiden toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana. Kukkien hoitokin on helppoa, kun muistaa muutaman niksin. Useimmat kesäkukat viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla ja pitävät kastelusta sekä lannoituksesta. Rankkasateen yllättäessä kukat on hyvä nostaa suojaan katoksen alle. Useimmat kukat myös kukkivat komeammin, kun kukkineet kukat poistaa kukkavartta myöten.

Kesäkukkia kutsutaan ryhmäkasveiksi, sillä ne ovat kauneimmillaan istutettuna erilaisiin ryhmiin ruukuissa ja puutarhassa. Ryhmässä erilaiset kukkien värit, kasvutavat ja lehtien muodot tekevät istutuksesta kauniin ja yhteneväisen. Kesäinen kukkapuutarha on kaunis katsella ja se tuo iloa sekä virkistystä kaiken ikäisille!

Suosituimpia ryhmäkasveja ovat orvokki, petunia ja pelargoni. Kukkien lisäksi viljellään erilaisia kesävihreitä kuten heiniä ja köynnöskasveja, joiden avulla kukkaryhmiin saadaan lisää runsautta, vehreyttä ja laskeutuvaa muotoa. Tässä esitellään muutamia yleisimpiä ryhmäkasveja.

Petunia värittää istutukset

petuniaTarhapetunioiden suosion salaisuus on niiden laaja värikirjo, monikäyttöisyys ja iso torvimainen kukka, joita kasvi tekee runsaasti. Petunioiden käyttötapa on laaja: pystypetuniat sopivat erilaisten ruukkuistutusten sekaan ja riippapetuniat ovat näyttäviä kukkijoita amppelissa. Suosittuja petunioita viljellään noin 4,8 miljoonaa ruukkua eli melkein yksi jokaiselle suomalaiselle.

 

 

Pelargonin eri lajikkeet viehättävät

pelakka2Pelargoni on perinteinen ja runsaasti koko kesän kukkiva kasvi. Yleisin tyyppi on kotipelargoni, josta on saatavilla paljon eri värejä ja kukkamuotoja. Riippapelargonit soveltuvat amppeleihin, ja erikoisuuksia haluaville sopivat erilaiset j
alopelargonit. Kaikki pelargonit pitävät aurinkoisesta, jopa paahteisesta, kasvupaikasta. Pelargonin viljelymäärät yltävät melkein samaan kuin petunialla.

Samettikukka on kuin aurinko

Samettikukat hehkuvsamettikukkaat keltaisen ja oranssin eri väreissä. Niiden kukintoa koskettamalla tietää, mistä nimikin on peräisin. Kukinnot voivat olla myös yksinkertaisia tai kerrottuja ja ne tuoksuvat lievästi mausteiselta tai kitkerältä. Samettikukka on hallanarka, joten niitä ei kannata istuttaa liian aikaisin ulos. Samettikukkaa viljellään monia eri tyyppejä joista yleisin on isosamettikukka. Kaikkiaan markkinoille tuotetaan noin 3,3 miljoonaa samettikukkaruukkua.

Viileässä viihtyvä marketta

Pensaspäivänkakkara eli mmarkettaarketta sopii erinomaisesti ruukkukukkaryhmien taustalle pystyn kasvutapansa vuoksi. Värivaihtoehtoja löytyy valkoisena, punaisen eri sävyissä ja vaaleankeltaisena. Marketta kestää syksyn viileyttä kohtuullisesti, joten sen voi leikata heinäkuussa noin viiden sentin mittaiseksi ja kasvi ehtii tehdä uudet kukat koristamaan alkusyksyä. Marketta ei pelästy pientä kuivahtamista ja parhaimmillaan se kukkii yhtenäisenä valkoisena kukkamattona. Marketan viljelymäärä on hieman alle miljoona ruukkua.

Lumihiutale tykkää varjosta

lumihiutaleValovaatimuksen suhteen lumihiutale poikkeaa hieman muista kesäkukista, sillä se viihtyy parhaiten puolivarjoisassa paikassa, eikä siedä ruukussa seisovaa vettä. Koristekasvina se on helppohoitoinen: kukkia ei tarvitse nyppiä ja oikealla hoidolla se on varma kukkija aina ensimmäisiin halloihin asti. Lumihiutale sopii hyvin maanpeitekasviksi kukkapenkkiin ja muihin ruukkuistutuksiin, mutta erityisen suosioon se on noussut amppelikukkana. Ruukkukasvina lumihiutaleita tuotetaan noin 800 000 kappaletta.

Kesän amppelit hehkuvat eri väreissä ja lajeissa

amppelit

Värikkäät ja runsaat kesäkukka-amppelit toimivat kauniina yksityiskohtana ulkotilan sisustamisessa. Ne näkyvät kauas ja nostavat puutarhan kesäkukat riippumaan sopivasti katseen korkeudelle. Parhaimmillaan amppelit ovat tasapainoinen kokonaisuus rönsyileviä, suikertavia ja pystykasvuisia kukkia sekä erimuotoisia lehtiä kasvattavia lajeja. Puutarhoilla kasvatetut amppelit ovat tarkoin mietittyjä ja kauniisti yhteensopivia kokonaisuuksia.

Seka-amppelit ovat haluttuja

Eri lajikkeet ja kukkamuodot yhdistyvät toisiinsa seka-amppeleissa. Niiden näyttävyyden salaisuus on se, että yhdistämällä kasvutavaltaan roikkuvaa ja pystykasvuista kukkaa saadaan amppeliin kokoa ja muhkeutta. Vastavärit ja rinnakkaisvärit, erilaiset lehdet ja vihreän sävyt toimivat myös amppelin istutussuunnittelun lähtökohtina. Merkitystä on myös sillä, että samaan amppeliin istutettavilla lajeilla on samankaltaiset valo- ja kosteusvaatimukset.

Värit heijastelevat meneillään olevia trendejä ja sisustamisesta kiinnostuneet valitsevat ulkotilojensa väreihin sopivat kasvit harkiten. Väri-iloittelun vaihtoehtoina ovat harmoniset ja samaa värisävyä eri asteissa toistavat amppelit sekä elegantit, yhden värin ja kukkalajin kokonaisuudet.